Linkek a témában:
A bogrács (Erdei Ferenc - Néprajzi ínyesmesterség)
Nagyon régi főzőedény ez, ami minden földrészen, minden nép őstörténetében és mai néprajzában feltalálható. Különös nevezetességű, hogy a honfoglaló magyarok cserépbográcsot használtak.
Az üst (Magyar Néprajzi Lexikon)
Vasból vagy rézből készült, domború fenekű, füllel ellátott főzőedény. Szabad vagy nyílt tűzön való használatra készült. Elnevezései: bogrács, fazék, üst, ill. katlan szó különféle változatai, melyek az edény anyagára, nagyságára vagy rendeltetésére utalnak: rézbogrács, vasbogrács, vasfazék, rézfazék, réz üst: kicsi üst, üstöcske: halászbogrács, lekvárfőzőbogrács, ordafőző-üst stb.
Bogracs.hu
A bogrács vasból vagy rézből készült, domború fenekű, füllel rendelkező főzőedény, amely nyílt tűzön való használatra készült. Elnevezése tájegységenként változott: a keleti régióban üstnek hívták, a Duna-Tisza közén bográcsként ismerték, Nyugat-Magyarországon pedig vasfazék névvel illették.
Milyen bográcsban mi készül?
Hívják üstnek, katlannak, fazéknak, de a legismertebb elnevezése itthon a bogrács. A tűz fölé akasztható füles edény többféle anyagból készül, és az sem mindegy, melyik formát mire használjuk.
Mióta ehetünk asztalnál?
A szabad ég alatt, bográcsban való főzés a gyűjtögető életmód maradványa. Ugyanez az életmód hagyományozta ránk a bográcsban főtt ételek tálalásmódját is. Őseink a párolgó vasfazekat egyszerűen a puszta földre helyezték, körülülték, s kagylóhéjból meg vesszőből készített kanalakkal meregettek belőle.
Régen és ma
Nincs az a panellakó vagy ősurbánus belvárosi, akinek a szabad tűzön készült ételekről legelőször ne a bogrács jutna eszébe. Az már kevésbé, hogy a bogrács a nomád élet egyik alapeszköze volt.
Tippek
Hogy ne égjen le az étel, a bográcsot állítsuk megfelelő magasságra, gyakran forgassuk, és szabályozzuk a tűz lángját. Minél magasabbra helyezzük a bográcsot, annál kényelmesebb a főzés, s annál jobban ég a tűz is.
Tisztítása
Kenje be zsírral a kormos, elszíneződött bogrács alját, aztán pedig alaposan dörzsölje át. A zsiradék feloldja majd a szennyeződést, és ismét fényessé teszi az edényt. A tisztítás utolsó fázisaként meleg, mosogatószeres vízzel öblítse el a bográcsot.